Новина

          


4.05.2018 13:48 - давність новини: 6 р.

Бензопила - вибір і обслуговування

Категорія: Загальні новини

Побутові пили - найпримітивніші. До їх допомоги, як правило, вдаються від випадку до випадку, наприклад коли треба заготовити дрова для каміна. Функціональні здібності таких пил мінімальні. Вони розраховані в середньому на 20 годин експлуатації в місяць (близько 40 хвилин на день), а їх невисока потужність компенсується легкою вагою і зручністю в обігу.
Напівпрофесійні моделі виконують будь-які роботи - від ремонтно-будівельних до ваління дерев. Єдиний їхній недолік - неможливість використання по 8-10 годин на добу протягом тривалого періоду. Нерідко вони служать сучкорізом на лісоповалі.
Професійні бензопили володіють високою потужністю (як правило, більше 2,5 кВт) і характеризуються широким спектром функцій. Їх застосовують в якості вальних пил, вони можуть без втоми трудитися весь рік по 10-16 годин на добу. Головна ж особливість професійного інструменту - 8 годин роботи без перерви. Такі пили виготовляють з міцних і зносостійких матеріалів, а їх ресурс коливається в межах 1300-2000 мотогодин (в побутових моделей цей показник в 2-3 рази нижче).
Ресурс роботи бензопили
Точного і чіткого визначення поняття «Ресурс роботи», яким би однаково оперували всі виробники і продавці, не існує. Знавці трактують його як час до відправки інструменту на звалище, а фахівці - як час до першого капітального ремонту двигуна або зменшення компресії на 40%. Як видно, точну цифру назвати досить складно, та й практично нереально, тому основна увага тут приділяється наявності фірмового сервісу. 
Найкраща порада з експлуатації бензопили (як, втім, і будь-якого іншого інструменту) така: правильно вибрати режим роботи і уникати значних перевантажень. Формула любові права і тут: як з інструментом обходяться, стільки він і служить. 
Швидкість різання
Купуючи бензопилу, покупці нерідко ставлять питання про швидкість розпилювання деревини інструментом конкретної марки (наприклад, чи потрібно тиснути на нього при цьому). У першу чергу це залежить від стану пильної гарнітури, і зокрема ланцюга. При роботі тупим ланцюгом ефективність розпилювання значно падає, а вірогідність виходу пили з ладу підвищується, оскільки зростає навантаження на двигун. Тому при професійному підході до процесу рекомендується регулярно правити ланцюг (наприклад, в кінці робочого дня). Крім того, чималий внесок у продуктивність вносять форма ріжучого зуба і крок ланцюга. 
Найкращий результат досягається при оптимальному підборі ланцюга і потужності двигуна. Потужність пили - це другий важливий параметр, що характеризує її активність і що визначає жорсткі умови застосовності даної моделі.
Проблема зворотного удару
Найнебезпечніший момент у процесі експлуатації пили - так званий зворотний удар, або різкий стрибок інструменту у бік оператора. Відбувається це в тому випадку, коли кінець пильної шини зустрічається з поверхнею оброблюваної деревини. 
Єдиний спосіб уберегтися при цьому від травми - швидка зупинка ланцюга. Цю функцію виконує спеціальне гальмо (називається інерційним), приводом для якого служить щиток, розташований перед лівою рукою оператора. Він являє собою своєрідний важіль, який може займати два положення. Перед запуском щиток переключається в позицію «ближче до руки» і тим самим ставиться на взвод. У момент зворотного удару рука оператора упирається в нього, і щиток спрацьовує, миттєво приводячи в дію гальмо ланцюга. Крім того, він може поміняти положення без взаємодії з рукою оператора - просто за рахунок інерції. 
Інший спосіб уникнути зворотного удару - виключення небезпечного сектора з процесу пиляння. Це робиться за допомогою іншого щитка (захисного сектора),який закриває кінець пильной гарнітури і не дозволяє інструменту брикатися. Втім, до такого способу прибігають набагато рідше, ніж до установки гальма ланцюга. Більш того, шведські пили (Husqvarna, Jonsered, Partner) свідомо не оснащують подібними щитками. Причина в тому, що шведські стандарти безпеки передбачають можливість роботи кінцем шини. Валка дерева лісорубом-шведом дуже нагадує різання короваю, хліба: оператор спочатку вгризається в деревину кінцем шини, а потім робить коло навколо стовбура. Таким чином можна звалити дерево у два рази товще, ніж довжина шини. У нас подібний метод дозволений лише висококласним вальникам. 
Антивібраційна система 
Тривалий контакт з сильно вібруючим інструментом може призвести до важких захворювань суглобів, тому наявність антивібраційної системи просто необхідна, особливо на професійних моделях. Простий різновид - набір гумових прокладок, розташованих між рукоятками і корпусом. Втім, подібна антивібраційна система вже практично неактуальна - в сучасних бензопилах, як правило, реалізований принцип двох мас: блок двигуна відокремлений від блоку рукояток і паливного бака. 
Кожен, хто хоч раз працював потужною пилою декілька годин підряд, знає, яке величезне навантаження отримують руки через вібрацію. За відсутності достатнього віброзахисту це загрожує порушенням кровообігу і іншими неприємними наслідками. Тому якщо немає бажання разом із спеціальністю лісоруба придбати і професійні хвороби, слід звернути увагу на те, який саме захист від вібрації забезпечує дана система. Ще краще попросити при покупці запустити бензопилу і потримати її в руках. 
Потужність і вага бензопили 
Виробники уникають нарощування потужність побутових моделей, оскільки це веде до збільшення ваги інструменту. Крім того, велика потужність - не найголовніший чинник при використанні бензопили в домашньому господарстві. Сприятливе співвідношення вага - потужність важливе і для професіонала, так як цей параметр істотно впливає на зручність при роботі і, як наслідок, на якість праці. Взагалі для класу професійних бензопил характерний значно більший розкид по потужностях (від 2 до 6 кВт), ніж для побутових. Це пояснюється різноманітністю умов, в яких застосовують такий інструмент (різні по товщині стовбури дерев, тверда або мерзла деревина і т. д.). 
Види шин 
Існує кілька типів пильних шин і ланцюгів, призначених для різних цілей і користувачів. Пильна гарнітура для побутових пил влаштує тих користувачів, які беруть інструмент зрідка і не мають особливих професійних навичок. Щоб максимально убезпечити таких операторів, виробники встановлюють вузьку плоску шину з низькопрофільним ланцюгом, що володіє дуже малою схильністю до зворотного удару. Полегшені шини оптимальні для робіт, в яких певну роль грає вага бензопили (наприклад, пиляння на висоті). Подібні шини складаються з двох сталевих пластин з вибраними пазами, порожнини між ними заповнені поліамідом. Така конструкція дозволяє істотно зменшити вагу інструмента. 
Для професійного застосування і тривалої експлуатації створені шини з замінними голівками. Їх встановлюють на пили середньої і високої потужності. 
Довжина шини 
У технічних характеристиках бензопили до показника довжини шини зазвичай додають слово «рекомендується». Що це означає? Справа в тому, що чим довше шина, тим більший опір вона чинить обертальному моменту колінчастого вала двигуна. При недостатній потужності бензопили доведеться докладати додаткові зусилля, що призведе до передчасної зношуваності пильної гарнітури і двигуна. Крім того, оскільки велика частина потужності буде йти вхолосту, збільшується витрата палива. 
Таким чином, довжина шини повинна бути узгоджена з потужністю пили і «рекомендується» означає по суті максимальна (шини меншої довжини ставити можна, а ось більшою - небажано). 
Ланцюги 
Низькопрофільні ланцюга призначені для непрофесійного використання. Як правило, їх крок складає 0,325 дюйма, тому основна перевага такого ланцюга (мінімальний рівень вібрації) плавно перетікає в її недолік - знижену продуктивність. 
На потужних бензопилах рекомендовані ланцюги з кроком 3/8 і 0,404 дюйма. Рівень вібрації у них підвищений, але і активність значно більше. Саме такі ланцюги оптимальні для валення і розкряжування товстомірних дерев. Існує також особливий клас завдань, з якими звичайні ланцюги впоратися не в змозі (вони дуже швидко затупляются). Це розпилювання забрудненої або мерзлої деревини. Для подібних робіт існують спеціальні ланцюги з твердосплавними напайками.
Чому 3/8, а не 0,375? 
Багато хто не раз задавався питанням, що таке крок ланцюга і чому у нього такі дивні позначення: в одному випадку - у вигляді десяткового дробу, а в іншому - простій. 
Відповідь така: теоретично крок - це відстань між двома найближчими зубами, тоді як практично - це відстань між заклепками ланцюга, ділене навпіл. Крок ланцюга вимірюється в дюймах і може дорівнювати 0,325; 0,375 або 0,404. 
Як показав світовий досвід, користувачі часто плутають числа в маркуванні, адже 0,375 і 0,325 відрізняються лише однією цифрою. Щоб уникнути подібних казусів виробники вирішили дотримуватися єдиної системи позначень, згідно якої крок ланцюга приймає три значення: 0,325, 3/8 і 0,404 дюйма. 
Як вибрати гарнітуру для пиляння
Слід пам'ятати, що компоненти пильної гарнітури (ланцюг, шина, що веде ланцюгове колесо, або зірочка) різних фірм, як правило, несумісні. Відмінності полягають в параметрах провідного ланцюгового колеса (відповідно до яких повинен бути і крок ланцюга) і товщина провідної ланки ланцюга, яка змінюється в межах 1,3-1,6 міліметра. Тому вибравши конкретну модель, будь то електро- або бензопила, покупець майже завжди стає прихильником комплектуючих тієї ж торгової марки. 
Багато хто вважає, що чим більше крок ланцюга, тим вона агресивніша. На ділі все трохи інакше. Виявляється, агресивність пили з тим чи іншим ланцюгом сильно залежить від потужності і, відповідно, крутного моменту. 
Потужність інструменту визначає здатність пили протягати ланцюг через розпил. Ось над цим процесом як раз і билися конструктори багатьох фірм. Як з'ясувалося, для пил з малим об'ємом циліндра (і отже, з невисокою потужністю) ланцюга з кроком 3/8 дюйма ставити невигідно - при широкому кроці зубів, ланцюг сильніше вгризається в деревину, але двигун не в змозі її протягнути. Підсумок - неекономічна робота лише частиною полотна. І навпаки, потужні пили, укомплектовані ланцюгом 0,325 дюйма, просто протягають ланцюг, практично не зачіпаючи дерево. 
Була виведена наступна закономірність. Для пил з об'ємом циліндра 40-50 кубічних сантиметрів ефективніше ланцюг з кроком 0,325 дюйма, тоді як для більш потужних машин оптимальним буде крок 3/8 дюйма. При цьому в категорії 40-50 кубиків використовують як ці, так і інші ланцюги - вибір обумовлений конкретними особливостями моделі. 
Є ще одна категорія - потужні пили з високим крутним моментом (наприклад «Урал-2ТЕ»). На таких машинах можливі ланцюги з кроком 0,404 дюйма. 
І нарешті, не можна забувати: міняючи ланцюг на інший з іншим кроком, доведеться замінити і провідну зірочку. 
Вимоги до бензину і масел для бензопили 
На будь-якій пилі встановлюють двотактний карбюраторний двигун і два баки (один - для заливки паливної суміші, інший - масла для змащування ланцюга). Обсяг паливного бака складає від 0,3 до 1 літра, а обсяг масляного, як правило, менше в 1,5-2 рази. Таке співвідношення обсягів веде до того, що масло для змащування ланцюга і паливна суміш закінчуються приблизно одночасно, а саме через 30-45 хвилин експлуатації (при повному навантаженні). 
Необхідність в приготуванні паливної суміші зрозуміла кожному, хто знайомий з двотактними двигунами: відміну робочого циклу двотактного двигуна від чотиритактного призводить до того, що для змащування всіх рухомих деталей (поршень, вал і т. д.) не можна застосувати систему масляних насосів, і масло доводиться додавати безпосередньо в бензин. Все це досить важливо, тому що при спробах працювати тільки на бензині або порушенні пропорції бензиномасляної суміші інструмент швидко зламається. 
Рекомендації по марках бензину і масла, а також по пропорціях паливної суміші наступні. Для відчизняних бензопил використовують 76-й бензин і звичайні масла для двотактних двигунів (мотоциклетні масла), які додають в суміш в кількості близько 4%, тобто в пропорції 1/25. Зарубіжні моделі вимагають бензину з октановим числом 92 (або вище) і фірмових масел виробників бензопил (при цьому вміст масла в такій суміші має бути порядку 1/40). 
У принципі, вітчизняні масла для двотактних двигунів підходять і для зарубіжних бензопил, проте слід мати на увазі дві обставини. Перш за все потрібно бути впевненими, що бензин чистий. Друге: мотоциклетні масла розраховані на двигуни з числом оборотів до 8,5 тисяч в хвилину, а оскільки у бензопил зарубіжного виробництва обороти можуть досягати 11-14 тисяч, то застосування цих масел зменшує моторесурс інструменту в середньому на 7-10%. Так що чи варта гра свічок, доведеться вирішувати самостійно.
З маслом для змащування пильного апарату простіше: у всіх моделях побутових і професійних бензопил можна використовувати звичайні масла для «жигулів» (наприклад, для моделей Husqvarna рекомендовані моторні масла, а для Stihl - трансмісійні).
Слід звернути увагу і на особливості сезонної експлуатації інструменту. Якщо пила працює при низьких температурах, то навіть при правильному виборі всіх інгредієнтів якість масла і паливної суміші може виявитися незадовільною (відбувається кристалізація і значно збільшується в'язкість). У цьому випадку сама пила має бути адаптована до подібних умов - наприклад, потрібно передбачити можливість прогрівання карбюратора під час роботи. Крім того, бажано спочатку прогріти пилу (якщо вона зберігалася в неопалюваному приміщенні) щоб уникнути небажаних наслідків через присутність конденсату. 
Купівля і експлуатація 
При покупці пили природне бажання кожного покупця - перевірити працездатність інструменту. У цьому, здавалося б, простому процесі є підводні камені. Вся справа в конструктивних особливостях ланцюгових бензопил. До уваги: будь-яку бензопилу не можна запускати без заздалегідь встановленої і відрегульованої пильної гарнітури (шини, зірочки і ланцюга), інакше відразу ж вилітає зчеплення. Так що не треба поспішати смикати трос - краще уважно прочитати інструкцію. (До речі, якщо імпортна пила потрапила на наш ринок офіційним шляхом, інструкція повинна бути неодмінно державною мовою.)
Після покупки бензопили слід обов'язково обкатати її 40-50 хвилин на малих оборотах (це приблизно відповідає виробленню паливного бака), потім заглушити мотор і перевірити натяг ланцюга. Далі потрібно провести декілька пропилів, прикладаючи слабкі зусилля, і лише потім перейти до експлуатації за повною програмою. 
Обкатці кожної нового ланцюга (або шини) необхідно приділяти декілька хвилин. Все це робиться для того, щоб зірочка, шина і ланцюг добре розігрілися і масло потрапило на всі змащувані частини пильної гарнітури. Приблизно в 90% випадків причиною виходу пили з ладу є недбале ставлення до пильної гарнітури, і зокрема поганий догляд за ланцюгом. Іншими словами, коли ланцюг заточений, роботу виконує вона, коли затуплений - людина. До всього іншого виникає додаткова підвищене навантаження на двигун. Крім очевидних незручностей таке збільшення навантаження призводить до істотного зниження моторесурсу інструменту. 
Як швидко запустити бензопилу 
Після обов'язкової передстартової перевірки пільной гарнітури і заправки паливом і маслом пила готова до роботи. Далі необхідно витягнути підсос, повністю вибрати слабке місце стартового троса і сильним ривком запустити інструмент (при млявому натягу є великий ризик залити свічку, що ускладнить подальші спроби запуску). Якщо все зроблено правильно, пила заводиться з першого разу.
Зберігання
Коли ви вирішити поставити свою бензопилу на консервацію, наприклад, на зиму, попіклуйтесь про неї. Це позбавить вас від зайвих турбот і дозволить вам легко запустити пилку зразу ж, як тільки в цьому буде необхідність.
Тут також є свої тонкощі. Передусім , її необхідно очистити. Свічка запалювання, повітряний фільтр, ребра охолодження циліндра і ріжуче обладнання повинно бути перевірене і очищене у відповідності з посібником по експлуатації. Металеві частини змастіть тонким шаром мастила або обробіть відповідним аерозолем, наприклад, добре відомим WD-40 або його аналогами. Злийте паливну суміш з бачка. Суміш, яка залишилась у бачку, карбюраторі і паливо проводі  доведеться допалити. Для цього запустіть двигун і дайте паливу, яке залишилося у карбюраторі допалитись, при цьому ні в якому разі не газуйте, двигун повинен допалити залишок палива з карбюратора на холостих обертах. Ланцюги потрібно зберігати у масляних ваннах.

Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(I can not read the code)