Новина

          


-

Будьмо щедрими та добрими до лісу!

Категорія: Пожежо-небезпека
Автор:  Інженер охорони лісу ДП «Рава-Руське лісове господарство» Мушка О.П.

Природа – це середовище, в якому в якому людина вижила , і в якому вона живе і працює. Природа, в першу чергу ліс, гори, ріки впливали на господарську діяльність, побут, відпочинок.
Літній період-пора відпусток та відпочинку. При хорошій погоді в лісах ДП «Рава-Руське лісове господарство» відчувається пожвавлення. При спілкуванні з природою, людина дістає задоволення. Проте в цей період нас хвилює така проблема – як зберегти ліс від вогню. Величезним лихом для лісів є лісові пожежі. Вогонь надзвичайно швидко поширюється в лісовому середовищі, залишаючи після себе чорну, обвуглену землю. Немає нічого жахливішого, ніж вигляд згорілого лісу. Серце стискається від болю і гіркого жалю, коли бачиш в лісі згарище. Навколо почорнілий грунт , частокіл обвуглених стовбурів з облізлою корою. Не видно тут звірів і не чути птахів. З часом пошкодженні вогнем дерева стають розсадниками різних шкідників. Загрозою для навколишніх ділянок живого лісу.
Лісова пожежа яскравий приклад порушення рівноваги в лісі. ЇЇ мають відновити лише через десятки років, коли на спаленій ділянці виросте новий ліс.
Ліси ДП «Рава-Руське лісове господарство» переважно хвойні і відносяться до високого класу горимості. Нами вживається ряд заходів для попередження лісових пожеж, і в разі виникнення їх ліквідації. На пожежонебезпечний період організовано чергування відповідальних працівників контори лісгоспу, та лісництва. В лісгоспі діє одна лісо пожежна станція. В наявності є два пожежних автомобілі. Випадки їх застосування свідчать про високу ефективність цієї техніки. В кожному лісництві є опорні протипожежні пункти. Укомплектовані відповідним інвентарем. На підприємстві створено 10 км. нових мінералізованих смуг та проведено 400 км. догляду за існуючими мінералізованими смугами. Серед населення та в школах проводиться масово-роз'яснювальна робота, встановлюються відповідні аншлаги на протипожежну тематику. Це надто важливий аспект роботи, бо власне людська необережність, а часом і нерозуміння заподіяної шкоди призводить до лиха. Кожен випадок лісової пожежі – мобілізація численних протипожежних груп, доставка їх на місце лиха. І що найгірше, що в будь-якому випадку, наражаються на небезпеку люди.
До небезпеки може призвести запалений сірник чи недопалок. Треба бути надто обережним при розведенні вогнищ в лісових масивах. Їх дозволяється запалювати в спеціально обладнаних місцях, а якщо їх немає то на відстані 20-30 метрів від самого лісу.
Місце вогнища слід довкола обкопати. Покидаючи місця відпочинку, не залишати непогашеним вогонь. Варто пам’ятати, що за нанесену лісу шкоду винні особи притягаються до адміністративної та кримінальної відповідальності.
Всім нам приємно пройтися, відпочити в лісі, подихати цілющим ароматним повітрям. І він всіх і завжди зустрічає гостинно, ділиться своїм багатством - красою, киснем, плодами.
Будьмо і ми такими щедрими й добрими до лісу, бережімо завжди його від вогню.
 
Інженер охорони лісу  ДП «Рава-Руське лісове господарство» Мушка О.П.

Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(I can not read the code)