Новина

          


6.06.2018 11:07 - давність новини: 6 р.

Лісівники Львівщини ознайомились з роботою лісорозсадницького комплексу

Категорія: Оперативна інформація
Автор:  Відділ лісового господарства Львівського ОУЛМГ

Державного акціонерного товариства «Державні ліси Латвії»

З 28 травня по 01 червня 2018 року спеціалісти лісового господарства Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства в складі начальника відділу лісового господарства обласного управління – Валерія Арманаша, директора ДП «Львівський ЛСНЦ» - Федора Пелиньо, директора ДП «Рава-Руське ЛГ» - Антона Косовського, головного лісничого ДП «Рава-Руське ЛГ» - Михайла Музики та провідного інженера лісового господарства ДП «Львівський ЛСНЦ» - Михайла Сплавінського взяли участь в навчально-виробничій програмі з вивчення технології вирощування лісового садивного матеріалу із закритою кореневою системою у Латвійській республіці.

Згідно програми було відвідано насіннєвий центр, чотири найбільших лісових розсадники Латвії, арборетум та лісову дослідну станцію.
В Калснавському насіннєвому центрі завідувач Яніс Аузиньш ознайомив із технологією переробки та очистки лісового насіння, яке відбувається на обладнанні шведської фірми ВСС АВ та технологію довготермінового зберігання лісового насіння. Заготівлю насіння проводять виключно з клонових насіннєвих плантацій, які замінюють кожні 10-15 років. Показали клонові плантації сосни звичайної, вільхи чорної та берези повислої і розповіли як проводять догляди за ними. Клони берези вирощують в теплицях, з метою запобігання перехресного запилення. 

В Калснавському лісовому розсаднику, який крім вирощування основних лісоутворюючих порід спеціалізується на вирощуванні декоративного садивного матеріалу, завідувач розсадника Яніс Лапше показав як вирощують декоративні рослини. На розсаднику діє лабораторія з вирощування гібридів осики.
З метою демонстрації різноманіття декоративного садивного матеріалу створено Калснавський арборетум, площа якого складає 144 га. В арборетумі зростає 2249 різних видів хвойних та листяних дерев і кущів. Завідувач арборетумом Яніс Зилиньш показав найбільш цінні види колекції та розповів про обмін насінням між арборетумами із всього світу. 

Наступного дня спеціалісти ознайомились з Лісовою дослідною станцією в структурі якої працює лабораторія з контролю за лісовим насінням. Директор станції Мартинш Лідумс ознайомив присутніх з роботою дослідної станції. Після чого директор виробничого підрозділу «Насіння і Саджанці» Гунтіс Гранданс ознайомив присутніх з роботою ДАО «Державні ліси Латвії» та роботою свого виробничого підрозділу.

Далі подорож продовжилася в розсаднику «Подіні», де завідувач розсадника Яніс Сіксалієтіс розповів, що вони займаються вирощуванням садивного матеріалу з покращеною кореневою системою. Лісове насіння сосни, ялини, вільхи, берези висівається автоматизованою лінією компанії BCC в касети і розміщається в теплицях, де проростає і вирощується місяць часу, після чого спеціальними машинами висаджується у відкритий грунт. На розсаднику вирощують близько 10 млн сіянців в рік у 8 теплицях. Також на розсаднику працює обладнання для обробки саджанців воском перед садінням, яке захищає їх від шкідників та хвороб.

Також спеціалісти відвідали розсадник «Стренчі», де завідувач розсадника Яніс Звейнієкс показав роботу лінії посіву насіння та лінії пакування саджанців з закритою кореневою системою компанії BCC, а також розказав про технологію зберігання садивного матеріалу в холодильних камерах. 

Відвідали лісовий розсадник «Мазсілі», де вирощується близько 20 млн сіянців в рік. Керівник розсадника Карліс Страздиньш розповів про технологію вирощування садивного матеріалу «довга ніч» під час використання якої, сіянці за сезон дають приріст два рази.

Також було продемонстровано роботу лінії з обробки саджанців за системою «Конніфлекс», де садивний матеріал автоматизовано обробляється спеціальним клеєм та піском для захисту рослин від шкідників. 
Крім цього, лісівники ознайомились з роботою обладнання шведської фірми ВСС АВ, яке працює на чотирьох розсадниках Латвії з початку 2000-них років, зокрема, лінії з посіву насіння, поливальні рампи, лінії мийки касет та упаковки саджанців. Адже невдовзі лісівникам Львівщини необхідно буде працювати з таким обладнанням. 

Програма відвідин лісових розсадників Латвії була насиченою та пізнавальною. Лісівники з України багато дізнались від латвійських колег як досягти успіху у вирощуванні якісного садивного матеріалу, і визначили напрямок, яким маємо іти для створення стійких високопродуктивних насаджень, адже без високоякісного насіння не буде якісного сіянця, а без якісного сіянця - доброго лісу.

Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(I can not read the code)