Новина

          


4.07.2017 12:08 - давність новини: 7 р.

РУБРИКА «СПРАВИ СІМЕЙНІ»

Категорія: Загальні новини
Автор:  Районний мисливствознавець Давидюк О.П.

Лисиця звичайна, чи руда-досить велика тварина псових. Лисиця славиться своїми вміннями заплутувати погоню, ховатися і добувати їжу. Цей звір став символом хитрості. Не дарма лис-один з найпопулярніших героїв казок практично у всьому світі: перевертні-Кіцуне в Японії, Рейнеке-лис в Німеччині, а ще лисиця Аліса, Братик Лис, Лисиня Вук.
Лисиці приписують найрізноманітніші характеристики: вправність, спритність, підступність, мудрість. Проте всі казки, романи і повісті сходяться в тому, що лисиця дуже красивий звір.
Цей хижак поширений на всіх територіях Європи та Азії, а також Північної Америки. Зустрічаються лисиці і в Північних регіонах Африки. Завезені вони і в Австралію. Лисиця живе в степах, передгір’ях і лісистих місцевостях.
Лисиця харчується як тваринною так і рослинною їжею (ягоди, фрукти). Основний раціон складають мишоподібні гризуни. Цей хижак їсть їжаків і жуків, зайців і маленьких косуль, ловить рибу, добуває пташині яйця, при нагоді здатний напасти і на птицю. Не гребує лисиця і мертвими тваринами.
Індивідуальна ділянка, яку займає пара або сім’я лисиць, має забезпечувати їх не тільки достатньою кількістю кормів, але й придатними для влаштування нір місцями. Лисиці риють їх самі, або (що трапляється часто) займають нори борсуків, сурків, песців та інших риючих тварин, пристосовуючи їх до своїх потреб.
Подібно до вовка, лисиця належить до моногамних тварин, що розмножуються тільки один раз у рік. Тічка (на території України) в неї проходить з грудня до лютого, і продовжується у кожної самки лише кілька днів. Час гону та його ефективність залежать від погоди та вгодованості звірів. Бувають роки коли до 60% самок лишаються без потомства.
Вагітність у лисиць продовжується 49-58 діб. У виводку налічується від 4-6 до 12-13 цуценят, вкритих темно-бурою шерстю. У двотижневому віці вони починають бачити, чути, у них прорізаються перші зуби. Півтора місяці мати годує лисенят молоком, окрім того, батьки поступово привчають їх до звичайної їжі, а також до її добичі. Загалом, з часу гону до останнього виходу лисеня з нори проходить близько шести місяців. У їх вихованні беруть участь обоє батьків.
Під час гону та просто у стані збудження лисиця видає відривистий голосний гавкіт. Самці, що б’ються, пронизливо верещать.
Підростаючі цуценята рано починають відлучатись від «дому» і часто зустрічаються далеко від нього будучи ще зовсім невеликими. До осені вони цілком виростають і можуть жити самостійно. Деякі самки вже наступного року починають розмножуватись, у всякому разі досягають статевої зрілості у двохрічному віці. В неволі живуть лисиці 20-25 років, але в природі лише кілька років.

Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(I can not read the code)