Новина

          


22.08.2018 14:22 - давність новини: 6 р.

СЕМІНАР ПО ВСИХАННІ СОСНОВИХ НАСАДЖЕНЬ

Категорія: Загальні новини

В Яворівському та Новояворівському лісництвах  ДП «Рава-Руський лісгосп» відбувся семінар на тему «Всихання соснових насаджень».
В роботі семінару під головуванням директора лісгоспу Косовського Антона Петровича та головного лісничого Музики Михайла Миколайовича  прийняли участь лісничі, помічники лісничих, старші майстри лісу та представники громадських організацій Яворівського району. В вступному слові директор зосередив увагу учасників на причинах всихання сосни у ДП «Рава-Руський лісгосп», наголосив на існуючих потенційних шкідниках і хворобах сосни, їх пошкодженнях та окреслив необхідні заходи протидії, що потрібно зробити у найближчому майбутньому аби якось зарадити існуючі проблемі.  Головний лісничий зазначив, що подібно до людського організму, найперше в зону ризику потрапляють дерева з ослабленим «імунітетом». Саме такі слабкі дерева і заселяє Ips acuminatus - Верхівковий короїд, який найчастіше виявляється при лабораторному дослідженні  –  шкідник, що є переносником офіостомових грибів, котрі є причиною «посиніння» деревини. Це дрібний жук завдовжки 2 – 4 мм. За нормальних умов верхівковий короїд може дати одне-два покоління  (одна самка короїда  відкладає до 120 яєць) і утворити одне так зване сестринське покоління (коли дорослі особини вдруге заселяють ослаблені сосни). Посушливі погодні умови, які ми спостерігаємо протягом останнього часу, сприяють тому, що з’являються не два, а три покоління шкідників (два сестринські), тобто цей короїд існує у лісі протягом усього вегетаційного періоду.  Динаміка  пошкодження лісових насаджень наступна:  398га у 2016 році - 860 га у 2018 році. Це становить майже 5%  вкритої хвойним лісом площі.  В роботі лісової охорони ДП «Рава-Руський лісгосп» по виявленню всихаючих насаджень допомагає квадрокоптер.
Після закінчення теоретичної частини, учасники семінару відвідали лісові об’єкти в Яворівському та Новояворівському лісництвах, у яких напередодні семінару були закладені пробні площі. У лісі відбулась жвава дискусія та обговорення існуючої проблеми. 

Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(I can not read the code)