Новина

          


20.06.2018 09:38 - давність новини: 6 р.

Технологія вирощування лісів навіть у пустелі

Категорія: Загальні новини

Не потрібно бути досвідченим лісівником аби знати, що виростити ліс у місцевості з малою кількістю опадів та високою температурою непросто. Також нелегко зробити це на скельних ґрунтах, де висаджене молоде деревце здебільшого неспроможне прижитися й гине.
Та проблеми є для того, щоб їх вирішувати! Голландський винахідник Петер Хофф поставив собі за мету розробити метод вирощування молодих дерев у екстремальних умовах, який би зробив можливим заліснення тих територій, що цього потребують, але через наявні умови саджанці там не приживаються. Результатом його роботи став пристрій Groasis Waterboxx. Як стверджує розробник, із використанням його методу навіть у пустелі Сахара виживають близько 90% саджанців.
Зовні Groasis Waterboxx скидається на пластикову миску з чудернацькою кришкою. І справді, у певному сенсі це і є миска (ємність для зберігання води), але миска «прокачана», яка вміє акумулювати воду з навколишнього середовища та дозовано постачати її до кореневої системи саджанця. Й усе це відбувається без жодних датчиків, електронних пристроїв і складних систем керування.
За генерування води у Groasis Waterboxx відповідає кришка спеціальної конструкції. Її ребриста поверхня збільшує площу конденсації вологи з навколишнього середовища, що відбувається внаслідок різниці температур повітря і кришки (випадання роси). Завдяки конусній формі конденсовані краплини води стікають до центра кришки, де через отвори потрапляють усередину конструкції – резервуар для зберігання води. Також у резервуар по кришці стікає й вода від атмосферних опадів. Таким чином Groasis Waterboxx накопичує для молодого саджанця воду, більшість якої за звичайних умов до його кореневої системи не потрапляє. Місткість резервуара – 15 л. На випадок переповнення резервуара під час значних опадів передбачений клапан, що відводить її надлишок. Кришка закриває резервуар доволі щільно й запобігає випаровуванню накопиченої води у спекотний час доби.
Та Groasis Waterboxx – це не лише «водовоз», він така собі фортеця, адже захищає коріння від спекотного сонця, дрібних гризунів, зберігає стабільну температуру кореневої системи й дає змогу дереву вільно рости. Ця технологія не потребує формування посадкових ям для саджанців, а капілярні корінці залишаються цілими, що дає змогу дереву отримувати через них потрібні йому об’єми води.
Плантація висаджених з використанням Groasis Waterboxx саджанців у пустелі Перу
Саджанець у Groasis Waterboxx закріплений на тканинній або картонній підкладці, а вода із резервуара до кореневої системи надходить капілярним методом. Такий підхід дає змогу повільно, проте безперервно постачати воду молодому деревцю. Під час висаджування саджанців резервуар цілком заповнюють водою. До речі, у контейнер можна вмістити один або два саджанці.
На початках «Groasis Waterboxx» виготовляли із пластику, та потім почали застосовувати для цього перероблений картон, який за певний період розкладається. Тобто немає потреби з часом знімати з дерев, що успішно прижилися, пластикові контейнери.

Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(I can not read the code)