Новина

          


24.10.2018 15:37 - давність новини: 6 р.

ТОП-10 фактів про модрину

Автор:  ВАША ТЕРАСА

Сибірська модрина – один з 14-ти видів роду модрин, який характеризується цінними властивостями деревини і застосовується для виробництва пиломатеріалів. Завдяки твердості, міцності, стійкості до гниття та привабливому зовнішньому вигляду деревину модрини використовують також для виготовлення матеріалів високоякісної обробки.
Пропонуємо Вам ТОП-10 цікавих фактів про модрину.
ТОП-10 фактів про модрину
Факт 1. Модрина належить до роду хвойних дерев сімейства соснових, однак на зиму скидає хвою, а навесні вкривається молодою зеленню.
Факт 2.  Висота модрини може досягати до 50 м. Окремі екземпляри перевищують ці значення – є історичні згадки про дерева модрини висотою до 65 м.
Факт 3. Найстарішим деревом серед модрин вважають дерево виду Larix lyallii, зразок BAL091, зібраний поблизу Бейкер-Лейк, штат Монтана. Тривалість життя — 1011 років (987–1997 роки).
Факт 4. Довговічність матеріалів з модрини також вимірюється століттями:
Венеція, вибудувана впродовж V-IX ст на палях із сибірської модрини, які скам’яніли і не руйнуються під дією солоної морської води;
Великий Шигірський ідол – найстаріша в світі дерев’яна скульптура, знайдена на Уралі, виконана з модрини. За середніми оцінками експертів їй 10 000 років;
Факт 5. Модрина – це єдине хвойне дерево, деревина якого відноситься до твердих порід. Твердість модрини – 109 од. є еквівалентною твердості дубу – 110 од. (за шкалою Бріннеля).
Факт 6. Модрина (лат. larix) занесена в Книгу Рекордів Гіннеса, як «найморозостійкіше дерево». Вважається, що на півночі завдяки товстій корі модрини витримують температуру до -65 °C.
Факт 7. Цінні властивості деревини модрини пов’язані з її надзвичайною щільністю і високою питомою вагою, а також тим, що вона просякнута дубильними речовинами. ЇЇ деревина характеризується високою питомою вагою, тому тоне у воді – її не можна сплавляти річками, як сосну.
Факт 8. В деревині модрини міститься до 44 % целюлози і 10 % пентози — цінних речовин для хімічної промисловості, а також до 4 % ефірних масел і спиртових екстрактів. З неї можна одержувати каніфоль, ефірне масло, оцет, фарби, дубильні екстракти.
Факт 9. Модрина – надзвичайно світлолюбиве дерево. Наприклад, липа в 9 разів тіньовитриваліша модрини. Залежність модрини від сонячного світла настільки значна, що в нічний час доби зростання дерева припиняється, на відміну від сосни, яка тягнеться вгору і вдень, і вночі.
Факт 10. Модрина – натуральний антиоксидант
В деревині сибірської модрини міститься унікальний природний антиоксидант – біофлаваноїд дигідрокверцетин (ДГК). Його здатність нейтралізувати вільні радикали перевищує раніше відомі природні аналоги – вітаміни В, С, бета каротин, токоферол – в десятки разів.
Дигідрокверцетин сприяє:
поліпшенню імунітету;
зниженню ризику розвитку серцево-судинних захворювань;
нормалізації рівня холестерину;
зменшенню запалення в стінках судин;
нормалізації обміну речовин;
поліпшенню мікроциркуляції;
прискоренню відновлення пошкоджених тканин;
продовженню життя здорових клітин, завдяки блокуванню вільних радикалів;
поліпшенню стану при алергії;
зменшенню утворення канцерогенів в організмі;
омолодженню шкіри;
оздоровленню організму в цілому.
ДГК допомагає вирішити проблеми, які так гостро стоять перед жителями мегаполісів, перевантаженими стресами та поганою екологією.

Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(I can not read the code)