Новина

          


8.07.2019 15:44 - давність новини: 5 р.

Запрошуємо прогулятись екологічно-пізнавальною стежиною «Вовковиця»

Категорія: Загальні новини
Автор:  Прес-служба ДП "Рава-Руське ЛГ"

Шановні Равчани та гості міста!
Пропонуємо замість фітнесу прогулятись екологічно-пізнавальною стежиною «Вовковиця». Результат буде очевидний після декількох прогулянок, крім приємної втоми ви отримаєте безліч емоцій.
До речі, візьміть з собою своїх діток, адже на шляху ви зустрічатимете пізнавальні  стенди про ліс: «що нам дає 1 га. лісу», «що треба знати вирушаючи до лісу»  і ін.
Стежка «Вовковиця» проходить через мальовничий буковий ліс на схилах гори Вовковиця, піднімається до її вершини, огинає глибокий яр і виходить до поховань французьких вояків, часів Другої Світової війни.
На більшій частині шляху панівним типом лісу є бучина віком 80-100 років, зустрічаються поодинокі дерева, вік яких сягає 150 років.
В кінці маршруту, де стежка збігає вниз, буковий ліс плавно переходить в буково-дубовий, а згодом і в буково-сосновий.
В трав'яному покриві домінують маренка запашна, зеленчук жовтий, буквиця лікарська, герань темна, плющ звичайний, копитняк європейський, печіночниця звичайна, анемона дібровна, медунка темна, яглиця звичайна, підлісник європейський, актея колосиста.
В лісових масивах Вовковиці проживають і лісові звірі та птахи: дикі кабани, лиси, вовки, олені, козулі, білки, куниці, їжаки, зайці, сови, лиски, круки, зозулі, шпаки, дрозди, сойки та багато інших.
Цей маршрут є надзвичайно цікавий в усі пори року. Перша зупинка знаходиться в тіні трьох могутніх буків-велетнів. Тут Ви можете відпочити, насолоджуючись заспокійливим шумом лісу та співом пташок. Букові дерева є добрими природними фільтрами і мають велике захисне та санітарне значення.
На гладеньких стовбурах дерев ніби хтось понапинав струни, а на тих струнах нанизане біляве листя, трохи схоже на кленове. Струни – то стебла плюща. Листя міцне, шкірясте, такому й мороз не страшний.
Проходячи стежкою до другої зупинки(військове поховання) можна зустріти червонокнижні види з родини орхідних – гніздівку звичайну і коручку морозниковидну.
На військовому кладовищі поховані солдати Другої світової війни. Щороку на День Перемоги до могил мешканці міст та сіл покладають квіти.
Далі лісова дорога веде до вершини гори Вовковиця,  яка і дала назву екологічній стежині. З гори відкривається неймовірний вигляд на букове насадження, чітко проглядається його вертикальна ярусність. На горі є влаштовані місця для відпочинку відвідувачів. Від сонця це місце захищає густий намет створений креслатими кронами буків.
Проходячи звивистою стежкою можна спостерігати наслідки дії льодовика на рельєф. Він сильно порізаний глибокими і довгими ярами. Буково-дубовий деревостан, що росте на схилах ярів укріпляє їх і зупиняє ерозію грунту.
Спускаючись стежкою через буково-сосновий ліс, стежка виходить до останньої зупинки на маршруті – меморіалу військовополоненим французької, які були закатовані в  німецько-фашистському концтаборі в роки Другої світової війни.
Гарної Вам прогулянки

Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(I can not read the code)